АКЛІН

Як правильно доглядати за шторами та тюлем в домашніх умовах

Штори та тюль є вишенькою на торті домашнього інтер'єру. Саме штори додають кімнаті затишку, а інтер'єру - завершеності.

Різновидів матеріалів і форм штор та тюлі на сьогоднішній день безліч, так що будь-яка господиня зможе вибрати те, що підходить саме їй. Як і за будь-якою річчю, за шторами потрібно доглядати, інакше вони швидко втратять привабливість, і доведеться купувати нові.
Догляд за шторами нескладний, дотримання правил і виконання простих маніпуляцій дозволить вам зберегти товарний вигляд ваших штор та тюлі на тривалий час.


Найбільш невибагливою в догляді є тюль. Звичайно, вона збирає на себе дуже багато пилу, але і очистити її в домашніх умовах легко. Щоб повернути чистоту тюлю, зніміть її з вікна та гарненько витрусіть звідти весь пил. Далі необхідно випрати тюль руками або в пральній машині.
Ручне прання тюлю є більш безпечною для виробу. Замочіть тюль в теплій, не гарячій воді, додайте туди трохи миючого засобу (мила або порошку) і залиште на годину. Потім поміняйте воду та легкими рухами виперіть тюль, при цьому сильно терти та розтягувати матеріал не слід.
Якщо ви вибрали прати тюль в пральній машині, виберіть делікатний режим та відключіть віджимання. Так ви убезпечите тюль від пошкоджень. Вода також повинна бути низької температури (не вище 30 градусів). Буде краще, якщо у вас є спеціальний мішок для прання.
В обох випадках віджимати тюль не потрібно, інакше тюль помнеться і утворяться заломи. Після прання гарненько струсіть тюль, щоб прибрати залишки вологи, та відразу вішайте на вікно. Таким чином матеріал висохне відразу на вікні, і тюль буде красивим та рівним. Якщо все ж прасувати тюль потрібно, надайте перевагу низьким температурам.


З шторами ситуація трохи складніша, оскільки видів та форм штор існує набагато більше, ніж тюлю. Також слід враховувати особливості матеріалу, з якого виготовлені штори. Від нього і буде залежати догляд.

Існують основні правила, які підійдуть для догляду за будь-яким видом штор.

  1. Регулярне провітрювання. Як і тюль, штори накопичують багато пилу. Щоб цей пил видалити, необхідно провітрювати приміщення. Для цього відкрийте вікно так, щоб в кімнаті утворився протяг, і закрийте штори. Увесь пил даний спосіб не прибере, але при регулярному провітрюванні штори будуть свіжими.
  2. Використання домашнього пилососа. Пилосос - це саме той прилад, який використовується в побуті дуже широко. Ним ми чистимо не тільки килими та збираємо сміття з підлоги, він також допомагає нам підтримувати чистоту м'яких меблів і штор. Щоб очистити штори від пилу за допомогою пилососа потрібно використовувати спеціальну насадку з м'якою щетиною. Якщо такої насадки у вас немає, не засмучуйтесь, просто обмотайте звичайну щітку м'якою тканиною та зафіксуйте її. Тепер можна приступати до чищення штор.
  3. Очищення паром є дуже ефективним в питанні чистки штор. Однак, для його здійснення необхідно мати в будинку спеціальну техніку. До того ж, існує ряд матеріалів, відпарювати які категорично заборонено.
  4. Проводьте в приміщенні вологе прибирання. Тут працює проста логіка. Штори накопичують все те, що є в приміщенні. Висновок напрошується сам собою: чистий будинок - чисті штори.


Дані правила допомагають підтримувати чистоту штор. Проте, слід добре очищати віконні фіранки раз на кілька місяців. У домашніх умовах з цим впорається тільки прання. Перш, ніж прати штори, переконайтеся, що матеріал, з якого вони виготовлені, розрахований на це, інакше ви ризикуєте зіпсувати виріб.

Як ви бачите, доглядати за шторами зовсім нескладно. Однак, щоб надати їм чистого вигляду, необхідно витратити багато часу та сил. Ми пропонуємо скористатися послугою чистка штор у висячому положенні від нашої компанії і насолоджуватися їхньою свіжістю та чистотою. Поки ми будемо чистити ваші штори, ви зможете зайнятися своїми справами. До того ж, заощадите час на те, щоб знімати їх з вікна та вішати назад, адже ми чистимо штори не знімаючи їх з вікна.